Monipuolinen työnkuva motivoi

Rakennus-Kasevalla rakennustyöntekijänä työskentelevä Hilla Paananen arvostaa työporukan hyvää yhteishenkeä ja monipuolisista työtehtäviä. Pienten lasten äidille on tärkeää, että illaksi pääsee aina kotiin perheen pariin.

Äänekoskelainen Hilla Paananen tuli Rakennus-Kasevalle töihin vuokratyöntekijänä vuoden 2015 loppupuolella. Tuolloin hän oli juuri valmistunut Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Pokesta talonrakennuksen ammattilaiseksi.

En tuntenut Rakennus-Kasevaa entuudestaan ollenkaan, mutta heti alusta asti työpaikka tuntui omalta ja tykkäsin tehdä rakennusalan töitä. Hyvässä työporukassa on ilo työskennellä. Tylsemmätkin työvaiheet sujuvat, kun kaverien kanssa tekeminen on niin mukavaa, Hilla kiittelee.

Vaihtelevat työtehtävät innostavat

Nuoren naisen osaaminen ja motivaatio huomattiin nopeasti, ja vain pari kuukautta myöhemmin hänet palkattiin Rakennus-Kasevalla vakituiseen työsuhteeseen. Hilla kertoo aloittaneensa rakennussiivoustehtävissä, mutta pian hänen työnkuvansa laajeni oleellisesti.

Olen päässyt tekemään todella monipuolisesti rakennusalan töitä. Tehtäviini kuuluvat esimerkiksi tasoitus-, paikkaus-, korjaus-, raudoitus- ja pohjatyöt. Kun työtehtävät ovat niin laaja-alaisia, tekemisessä säilyy mielekkyys. Hain aikoinaan myös betonielementtitehtaalle töihin. Enää en sinne vaihtaisi, kun työ Rakennus-Kasevalla on niin paljon monipuolisempaa, Hilla sanoo.

Vaihtelevien työtehtävien ohella Hilla on päässyt tutustumaan myös isoon määrään erilaisia työmaita. Hän on ollut rakentamassa Äänekosken biotuotetehtaan toimistorakennusta sekä asuintaloja Jyväskylän Pisarakortteliin, Kivelänrantaan ja Keljoon. Saneerauspuoli on tullut tutuksi esimerkiksi Ylioppilaskylän talojen peruskorjaushankkeiden myötä.

Rakennusalalle mutkan kautta

Hillan tie rakennusalalle ei tapahtunut kovin suoraviivaisesti. Peruskoulun jälkeen hän päätti lähteä opiskelemaan kauneudenhoitoalaa. Jo opintojen alkumetreillä Hilla kuitenkin huomasi, että parturi-kampaajan työ ei ollut hänen juttunsa. Hän hakeutui lukioon, jotta saisi mietintäaikaa uravalinnan tekemiseen.

Kun ylioppilastodistus oli taskussa, tulevaisuuden urahaaveet alkoivat hahmottua. Suuntana oli perinteisesti miehisenä alana pidetty rakennussektori. Hilla onkin mainio esimerkki siitä, että antiikkinen kahtiajako miesten ja naisten töihin ei enää päde.

Rakennusalalla toki työskentelee vielä enemmän miehiä kuin naisia, mutta vähitellen tilanne on tasoittumassa. Esimerkiksi Rakennus-Kasevalla naispuolisten työntekijöiden määrä on pikkuhiljaa kasvanut, Hilla kertoo.

Iltaisin aikaa lapsille

Kahden lapsen äitinä Hilla pitää tärkeänä, että työajat ovat säännölliset eikä työmaiden perässä tarvitse kulkea pitkiä matkoja. Näin illat on mahdollista viettää kotona 12- ja 4-vuotiaiden poikien kanssa.

Työpäiväni alkaa seitsemältä ja pääsen kotiin puoli neljältä. Työkohteeni ovat aina sijoittuneet Jyväskylän ja Äänekosken alueille, joten työmatkatkaan eivät kasva kovin pitkiksi. Se on minulle perheellisenä tärkeä juttu. Työ myös joustaa hienosti, jos lasten takia tulee esimerkiksi pakollisia sairauspoissaoloja, Hilla sanoo.

Rakennus-Kasevan ehdottomaksi plussaksi Hilla laskee myös jämptin huolenpidon työntekijöiden työhyvinvoinnista ja työturvallisuudesta. Hillan mukaan työterveyspalvelut ovat kunnossa, työntekijöiden osaamisen kehittämiseen satsataan ja työporukan hyvää yhteishenkeä vaalitaan.

Meillä on esimerkiksi viikoittainen padel-vuoro ja myös tyhy-päiviä järjestetään säännöllisesti. Viimeksi olimme Hutungissa urheilemassa ja ruokailemassa. Onko mukavaa, että kaikilla työntekijöillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä yhdessä tehdään, Hilla kertoo.